Akülü Delme Vidalama (Matkap) Rehberi

Akülü el aletleri, elektrik kablosunun ortadan kalkmasıyla hareket özgürlüğü veren ve hayatınızı kolaylaştıran hırdavat malzemeleri arasındadır. Akülü el aletleri içerisinde en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında delme vidalama (Matkap) ürünleri gelmektedir.

İster profesyonel ister amatör (diy) kullanıcı olun birçok zaman bu aletlere ihtiyacınız olacaktır. Evinizde bir mobilya montajı yaparken, duvara bir şeyler asmak için basit bir delme işleminde ya da bir rafın vidasını sıkarken eliniz altında bir akülü delme vidalama aleti olması işinizi çok daha kolaylaştıracaktır.

 

Kullanım alanlarına göre farklı özelliklerde delme vidalama makineleri bulunmaktadır. Sadece vidalama yapabileceğiniz ürünlerden, profesyonel kullanıcılar için daha güçlü darbeli matkaplara kadar birçok çeşit mevcuttur.

Akülü Delme Vidalama (Matkap) Seçimi

Akülü bir el aleti seçerken birçok kıstas bulunmaktadır. Darbelisi-darbesizi, nikeli-lityumu, amperi, voltajı derken karşınıza bazı terimler çıkacaktır. Kullanım alanlarına göre bir akülü delme vidalama aleti seçerken nelere dikkat etmeliyiz tek tek inceleyelim.

Akülü El Aletlerinde Voltaj

Voltaj; akülü bir el aleti almaya karar verdiğinizde karşınıza çıkacak ilk terimlerden biridir. Voltajı makineden alacağınız güç olarak tanımlayabiliriz. Voltaj değeri ne kadar yüksekse makineden o kadar fazla güç alabilirsiniz. Basit vidalama işlemleri için 3,6 V bir makine işinizi görebilirken, yapılacak işin zorluğuna göre 12 V, 18 V, 36 V gibi daha güçlü makineler tercih edilmelidir.

Akülü El Aletlerinde Amper

Akülü el aletlerinde amper özelliği makinenin deposu olarak anlatılabilir. Amper değeri ne kadar büyük ise depo o kadar büyüktür. Profesyonel kullanıcılar için çalışma sırasında şarj problemi yaşamaması için yüksek amperli aküler seçtiğinizde çok daha uzun süre çalışabilirler. Amatör kullanıcılar ise düşük amperli makinelerle rahatlıkla işlem yapabilirler.

Akülü El Aletlerinde Tork

Delme vidalama makinesinin tork ayarı dönüş gücünü kontrol etmenize imkân verir. Tork ayar bölümündeki değer ne kadar yüksek olursa makine o kadar çok güç üretir.

Darbeli Darbesiz Matkap

Matkaplarda darbe özelliği delme işlemi sırasında kullanılır. Sert yüzeylerde bir delme işlemi yapılacaksa makine üzerindeki darbe özelliği açık konuma getirilip kullanılmalıdır. Genelde matkap üzerinden çekiç resmi ile gösterilen bu özellik makine üzerinde bulunan ayardan çekice getirildiğinde darbeli, vida simgesine getirildiğinde ise darbesiz özelliği aktif olur.

Akülü Delme Vidalama Makinelerinde Devir

Akülü delme vidalama makinelerinde arabalarda olduğu gibi vites özelliği bulunabilir. Devir; matkabın madreninin 1 dakikadaki dönme sayısıdır. Düşük viteste makinenin dönüş hızı düşer ve zor vidalama işlemleri için daha uygundur. Arabalarda yokuş çıkarken vites düşürmek gibi düşünebilirsiniz.

Akü Teknolojileri

Akülü el aletlerinde kullanılan akünün teknolojisine göre lityum (li-ion) ve nikel gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. En yaygın kullanıma sahip ve günümüz teknolojisinin en gelişmişi olan lityum-iyon (li-ion) akülerdir.