Antifriz Ölçümü Nedir? Nasıl Yapılır?

Mevsimler değişiyor, kış yüzünü aralıyor. Tedbirinizi erken aldığınızda zamanınız size ve sevdiklerinize kalır. Antifriz çesitleri nelerdir ve aracınızın antifrizini nasıl ölçebilirsiniz?

Havaların soğumaya başladığı günlerde araçlarımızı da kışa hazırlamak gerekmektedir. Özellikle kışın sert geçtiği bölgelerde yaşayan araç sahipleri, motor bakımına daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle antifriz ile ilgili olarak sizlere daha fazla bilgi vermek istiyoruz. Eğer direkt olarak ölçüm hakkında bilgi almak istiyorsanız antifriz bomesi kullanımı için yazımızın son kısmıma bakabilirsiniz.

Antifriz, sıfır derecenin altında donmayı engelleyen kimyasal bir maddedir. Otomobillerin motorlarında kullanılarak kışın donma sorunlarının yaşanmamasını sağlar. Donma sorunu dışında radyatörü ve soğutma sistemini, pas ve korozyonda koruma sağlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Radyatörlerde kullanılacak su sıfır derecede donacağı için içerisine antifriz katılır. Antifriz suyun donma noktasını düşürürken kaynama noktasını da yükseltir.

Antifriz Türleri

Antifriz bir çeşit alkol türevidir ve renksizdir. Fakat piyasada satılan antifrizler renk farklılıkları gösterebilmektedir. Renkli olarak yapılmasının nedeni herhangi bir sızıntı olduğunda sudan ayırt edilmesi amacı ile yapılmıştır. 4 tip antifriz tipi bulunmaktadır. Bunlar; İnorganik (IAT), Organik (OAT), Hibrit Organik (HOAT), Nitrit Organik (NOAT)

İnorganik (IAT): İçerisinde demir koruması sağlayan fosfat ve alüminyum koruması sağlayan silikat bulunmaktadır. Fakat su sertliğinin yüksek olduğu yerlerde fosfatta çökme meydana geleceğinden demir korumasında sıkıntı yaşanmasına neden olur. 40 – 50 bin KM ya da 2 yıl ömürleri bulunmaktadır. Genelde yeşil ya da mavi renkte üretilmektedir.

Organik (OAT): İçerisinde 2-EHA ve organik asitler bulunmaktadır. Bu asitler sayesinde 200 bin Km. ya da 5 yıla varan uzun ömürleri vardır. Fakat içerisinde fosfat ve silikat olmadığı için korozyon koruması düşüktür. Kırmızı, Pembe, sarı ve turuncu renkleri bulunmaktadır.

Hibrit Organik (HOAT): İçerisinde sert sularda çökme yapan fosfat yerine asit kullanılmıştır. Yapılarında silikatta bulunmaktadır. Ömürleri inorganik ve organik antifrizlerin arasındadır. Kırmızı, Pembe, sarı ve turuncu renkleri bulunmaktadır.

Nitrit Organik (NOAT): Nitrit ve Molibdenyum katkıları bulunmaktadır. Bir milyon KM ömürleri vardır. Genellikle uzun saatler çalışan ticari araçlarda kullanılmaktadır. Kırmızı, Pembe, sarı ve turuncu renkleri bulunmaktadır.

Antifrizin Faydaları

  • Soğutmaya katkıda bulunur.
  • Motorun hararet yapmasını önler ve motorun ömrünü uzatır.
  • Aşındırıcı maddelerin oluşumunu engeller.
  • Motor soğutma suyunun donma noktasını düşürür, soğuk mevsimlerde motorun zarar görmesinin önüne geçer.
  • Sirkülasyon pompasının verimliliğini artırır.

Antifriz Su Oranı

Saf su 0 derece donup 100 derecede kaynamaya başlamaktadır. Su içerisine antifriz ekledikçe belli bir noktaya kadar donma derecesini aşağıya doğru düşmektedir. Fakat belirli bir noktadan sonra ters etki görülmektedir. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi %60-70 oranını geçtikten sonra antifriz donma noktasını daha aşağı çekemediği gibi yükseltmektedir. Ayrıca antifriz oranı yükseldikçe, ısı iletim kapasitesi de düşmektedir. Bu istenmeyen bir durumdur. Bu sebeple antifriz oranında %70 geçmek çok uygun değildir. Piyasada kullanıma hazır halde hazır antifrizler bulunmaktadır. İçeriklerini okuyarak sizin için ideal olan karışımı hazırlayıp kullanabilirsiniz.

Antifriz su oranı

Antifriz Ölçümü

Aracınızın antifrizini nasıl ölçebilirsiniz sorusuna gelince, ilk olarak ölçüm yapmadan önce motorun soğuk olduğundan emin olun. Ardından aracınızdaki radyatör kısmında bulunan kapağı açın. Antifriz bomesinin ucunu bu bölüme daldırdığınızda bomenin göstergesinde antifrizinizin kaç dereceye kadar koruma sağladığını görebilirsiniz.