Kendin Yap: Laminant Parke Döşemesi

Evinizin veya ofisinizin parkelerini yenileyerek yeniden tasarlamak ister misiniz? Şık bir tasarımın ilk adımına yazımızı okuyarak ile başlayabilirsiniz.

Laminant parkeler bakı kolaylığı ve döşeme maliyetleri açısında makul olmasından kaynaklı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda renk çeşitliliği çok fazla olmasından kaynaklı evinizi veya iş yerinizi dekore ederken en önemli materyallerden biridir.

Peki laminant parke döşemek zor bir işlem midir? Evde kendi imkanlarımızla döşeme işlemini yapabilir miyiz?

Eğer el aletlerine biraz aşinalığınız varsa ve kullanıyorsanız döşeme işlemini çok zorlanmadan yapabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken şey kaplama yapacağınız alan için ölçü hesabı yapmak olacaktır. Laminant parke almaya gittiğinizde size ilk yöneltilecek soru; kaç m2‘lik bir alana kaplama yapılacak olduğudur.

Malzemeler

  • Parke
  • Süpürgelik ve geçiş profilleri
  • Matkap ve delik delme ucu
  • Şilte
  • Maskeleme Bantı
  • Çekiç
  • Parke takozları
  • Dekupaj testere
  • Manivela
  • Metre

HAZIRLIKLAR

Odanın ölçüsünü alırken elinizin altında bir lazer metre varsa bu işlemi çok hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Lazer metreniz yoksa bir metre yardımıyla da kolayca ölçüm yapabilirsiniz. Kaplama yapılacak alan kare ya da dikdörtgen şeklindeyse ölçüm yaptığınız iki kenarın çarpımı ile ihtiyacınız olan alanı hesap edebilirsiniz. Eğer döşeme yapılacak alan düz bir şekil değil ise alan hesabı yapmak için şekli paçalara ayırabilirsiniz. (Resim-1 Alan ve Çevre Hesabı) Alan hesabını yaptıktan sonra yaklaşık olarak %5’lik bir fire payı eklemesi yapılmalıdır. Örneğin ölçüm yaptığınız alan 100 m2 ise ihtiyacınız olan parka 105 m2’dir.

Resim-1 Alan ve Çevre Hesabı

Zemine kaplanacak parke için ihtiyaç olan m2 hesaplandıktan sonra duvar çevresini dönen süpürgelik ve geçiş profilleri için ihtiyaç olan malzeme belirlenmesi gerekmektedir. Süpürgelik ölçüsü belirlenirken odayı dönen tüm duvarların uzunluklarını toplamanız gerekmektedir. (Ör: Resim-1 çevre hesabı) Geçiş profili hesabı için ise küçük bir ipucu paylaşmakta fayda var. Döşeme yapacağınız alan 10 m’den uzun veya 8 m’den geniş ise döşeme alanını bölmekte fayda vardır. Bu parkelerinizin daha sağlam olmasını sağlayacaktır. Bölme işlemini de geçiş profilleri ile yapabilirsiniz. Aynı zamanda kapı eşiklerinde de geçiş profiline ihtiyacınız vardır. Kapı genişliklerini yaklaşık 90 cm’den hesap edebilirsiniz. Geçiş profilleri ve süpürgelik ölçüsünü de belirledikten sonra fire payını hesap etmeyi unutmayın.

İhtiyacımız olan diğer bir malzeme grubu ise izolasyon malzemeleridir. Parke altına tüm zemini kaplayacak şilte ile kaplanmalıdır. Kullanılacak alana göre ses yalıtımı da isteniyorsa bunun içinde bir yalıtım malzemesine ihtiyaç duyulacaktır.

DÖŞEME İŞLEMİ

Döşeme işlemine başlamadan önce ilk olarak zemin kontrolü yapılmalıdır. Eski parkeler sökülecekse ince uçlu bir manivela yardımı ile ilk önce süpürgelikler çıkarılır ve daha sonra zemindeki parkeler sökülür. Zeminde daha önceden bir parke veya halıflex mevcut ise bunun üstüne döşeme yapılabilir. Bu bir ısı yalıtım katmanı oluşturabileceği gibi kapı açılış hareketini engelleyecek ekstra bir yüksekliğe de neden olabilir.

Yalıtım Malzemesinin Kaplanması

Zemin temizlendikten sonra ek yükseltiye sebep olabilecek pürüzlerin olup olmadığı kontrol edilir. (Önceki döşemeden kalan yapışkan yada benzeri kalıntılar döşeme sırasında sorun olabilir.) Zemin temizlendikten sonra yalıtım malzemesi sermeyle işe başlayabiliriz. Şilte serme işle yapılırken duvarlar dan 1’er cm taşırmak birleşim yerlerinden oluşacak nemi  engelleye yardımcı olacaktır. Ayrıca şiltelerin birleşim yerlerinde de yaklaşık 10-15 cm’lik bir alanı üst üste getirmeniz gerekir. Bu üst üste bindirme işlemi de birleşim yerlerinden oluşan boşluktan nem oluşmasını önleyecektir. Şiltenin üst üste gelen bölümlerinde hafif bir yükseklik farkı olacaktır ama bu zamanla oturacaktır merak etmeyin. Zemine ses yalıtımı da yapılacaksa bu yalıtım malzemesinde üst üste gelecek şekilde taşırma yapmayın. İzolasyon malzemesi serildikten sonra birleşim yerlerini maskeleme mantı yardımıyla sabitleyin.

Parkelerin Döşenmesi

İzolasyon malzemesi ile zemini kapladık. Şimdi parkeleri yerleştirmeye başlamadan önce daha güzel bir iş çıkarmak için bir takım kontroller yapılması gerekmektedir. (Resim-2 Parke Planı)


Resim-2 Parke Yerleşim Planı
  1. Parkelerin yönünün belirlenmesi; Parkeler genellikle uzun kenara paralel olarak döşenir. Bu işlem aynı zamanda odayı olduğundan geniş gösterir. Bazı durumlarda ışığın geldiği duvara paralel olarak da döşenebilir. Bu işlem birleşim yerlerinin daha az gözükmesine neden olur.
  2. Parke yerleştirilmesinde ikinci önemli nokta duvarların bitim yerlerine gelecek parkelerin ölçüleri. En ve boyda bu kontroller yapılmalı eğer en son parkeye gelindiğinde çok küçük bir parça kalıyor ise bu kötü bir görüntü oluşturacaktır. Bu sebeple ilk parkeden de bir kesim yapılarak daha dengeli bir görüntü sağlanabilir. (Son parça 30 cm den küçük olmamalıdır.)

Kullanılacak levha sayısını belirleme ve son kısımdaki boşluğun hesaplanması:

(Oda Uzunluğu – Duvardan bırakılan boşluk) / Levha Genişiliği = Lavha Sayısı

Levha Sayısı küsuratlı bir değer çıkacaktır.(Ör: 40,2 adet) küsurattaki sayıyı lavha genişliği ile çarparsak son kalan alandaki genişliği bulabiliriz. Eğer bu genişlik parken genişliğinin 3’te 1’inden küçükse bu çok ince bir parça olacaktır ve kötü bir görüntüye sebep olacaktır. Bunun için bu oluşacak boşluğu duvarın iki tarafına yayarak daha geniş parçalar elde edebilirsiniz.

Resim-3 Parke Kilit Örneği

Kontrollerimizi yaptıktan sonra ilk sıra parkemizi döşemeye başlayalım. Parkelerin markalarına göre kenarlarında farklı kilit sistemleri mevcuttur.(Resim-3 Parke Kilit Örneği) Bir birlerine geçerek daha sağlam bir yapı oluştururlar. Parkeleri döşerken duvar ile arasında 10 mm civarında bir boşluk bırakılması gerekiyor. Mevsim koşulları ve rutubet nedeni ile parkelerin genleşmesinden kaynaklanacak bir şişme olmaması için bu boşlukların bırakılması gerekiyor. Kenar takozları sayesinde bu boşlukları kolayca bırakabilirsiniz.

İlk sıra yerleşimini yaptıktan sonra ikinci sırayı yerleştirirken ilk sıradan artan parça ya da yeni parkeden kesilecek bir parke ile başlanmalıdır. Bu sayede düz bir görüntü yerine çapraz yerleşmiş parkeler daha güzel bir görüntü sağlayacaktır. Aynı zamanda bir birlerini destekledikleri için daha sağlam olacaktır. İkinci sırayı takarken önce parkenin uzun kenarını takıp daha sonra bir takoz ve çekiç yardımı ile kısa kenarına hafifçe vurarak her iki kenarında kilit sistemine oturmasını sağlayabilirsiniz. Parkeye doğrudan bir çekiç ile vurursanız zarar verme olasılığınız çok yüksektir. (Parke kesme işlemlerini dekupaj testeresi ve parke ucu ile yapabilirsiniz.) Bu işlemleri tüm zemin boyunca ilerleyerek kaplama işlemini yapabilirsiniz.

 

Zeminlerin kaplanması sırasında en çok zorlanılan alanlar petek borularının geçtiği alanları açmaktır. Bu işlem için parkenin tam olarak hangi noktasına borunun geleceği tespit edilir. Boru genişliğinden 2-3 mm daha geniş olacak şekilde bir delik delinir ve dekupaj testeresi yardımı ile Resim-4 te gösterildiği şekilde kesilir. Parke yerine oturtulduktan sonra kesilen parçada yerine konulur.

Resim-4 Borulara Denk Gelen Kısımların Uygulanması

Süpürgeliklerin Takılması

Zemin tamamen kaplandıktan sonra süpürgelikler takılabilir. Süpürgelikleri takarken parkelere değil duvara sabitlemek gerekir. Süpürgelik montajı markalara göre farklılık gösterebilir. Markanın kullanma kılavuzunda gösterildiği şekilde süpürgelikleri de takarak döşeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Keyifli çalışmalar.