Kış Kapıda! Haydi Evde, İşyerinizde Isı Tasarrufu Elde Edelim

Ekim ayının ortalarına gelirken kış soğuğunu iyiden iyiye hissetmeye başladık. Sonbaharın ardından gelecek soğuk kış aylarını daha rahat geçirmek, bütçenize katkı sağlayacak birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Ekim ayının ortalarına gelirken kış soğuğunu iyiden iyiye hissetmeye başladık. Sonbaharın ardından gelecek soğuk kış aylarını daha rahat geçirmek, bütçenize katkı sağlayacak birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kaçakları Önleyin

Kapı Pencere Silikon ÇekmekEvinizin durumu ve kullanılan malzemelere göre pencere kasalarında boşluklar olabilir. Bunlar içerideki ısının dışarı çıkmasını ve dışarıdan soğuk hava girmesine yol açar. Bu alanları silikon ve silikon tabancaları yardımı ile kapatabilirsiniz.

Pencere ve kapılarınızın iç kısmında bulunan fitiller zamanla eskir. Bu fitilleri yenilemeniz pencere/kapı arasından sızan havanın önüne geçecektir. Kullanacağınız alana göre farklı tipte fitiller bulunmaktadır. Fitilleri alırken ısı yalıtım oranı ve kullanacağız alana uygunluğunu kontrol etmeyi unutmayın.

Pencerelerde oluşan ısı kayıplarının büyük bölümü de cam alandan kaynaklanır. Camlara ısı yalıtım filmi çekilebileceği gibi perde kullanımı ile de ısı kaybını önleyebiliriz. Güneşin doğrudan geldiği vakitlerde perdeleri açarak güneş ışınlarının içeri girmesi sağlanabilir ve güneş gittiği zaman ısının dışarı gitmesini önlemek için perdeler kapatılabilir. Burada kullanacağınız perdelerin kalın ve soğuğu tutucu özellikte olması önemlidir.

Zeminleri Kaplayın

Halılarla zeminden kaynaklanan ısı kayıplarının önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca halıya basmak zemine basmaktan daha sıcak bir his verecektir.

Isıtıcılardan Maksimum Derecede Yararlanın

Öncelikle kombinizi evde olmadığınız zaman kapatmayın. Düşük ayarda da olsa yanmasını sağlayın. Soğuyan evi ısıtmak için çok daha fazla enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple evin ısısını belli bir derecenin altına düşürmemek önemlidir.

Kışa girmeden kombi bakımı yaptırmak, filtreleri temizletmek ve petek temizliği yapmak da kış aylarında konforunuzu artırır.

Kalorifer petekleri ile ısınmayı sağlıyorsanız duvarla arasındaki ısı kaybını önlemek için aralara alüminyum paneller koyabilirsiniz. Biraz taş yünü ve alüminyum folyo ile kendiniz bu uygulamayı yapabileceğiniz gibi hazır paneller satın alarak da yalıtım sağlayabilirsiniz.

Kalorifer ısı yönlendiricilerle kalorifer içerisinde oluşan sıcak havayı evin iç kısmına doğru yönlendirmek de iyi bir fikir olabilir. Bu işlem için kalorifer üstü ısı yönlendiriciler bulunmaktadır.

Bunların dışında sıcak su borularını ve ısı kazanlarının yalıtımını sağlayarak ısıtıcıların verimini arttırabilirsiniz.

Günlük Aktiviteleri Değerlendirin

Eğer evde yalnız yaşıyorsanız ya da duş alırken kapıyı aralık bırakmak sizin için engel teşkil etmiyorsa, bunu yapmak duş sırasında oluşan sıcak ve nemli havayı tüm eve yayar.

Evde yemek pişirmek de sıcaklığın artmasına yardımcı olur. Özellikler fırında pişirdiğiniz bir yemek sonrası fırının kapağını aralık bırakarak içerisindeki ısının eve yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak evinizde dinlenirken içeceğiniz çay, kahve gibi sıcak içeceklerle hem günün yorgunluğunu atmış olursunuz hem de kendi vücut sıcaklığınızı da yükseltmiş olursunuz.

Evinizde keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…