Yeşil ve Bakımlı Çim Alanları İçin Çim Bakımı

Bahçesi olan herkes bakımlı ve yemyeşil bir çimenliğe de sahip olmak ister. İyi bir çim alana sahip olmak için kesim, gübreleme, sulama, yabani otlarla mücadele ve toprak işleme konularına çok dikkat etmek gerekiyor!

1-Kesim

Çim kesiminin düzenli olarak yapılması, gelişimini olumlu etkiler ve daha dirençli bitkiler olmasını sağlar.

Tek seferde fazla miktarda kesilmektense az ve sık kesim yapılması daha doğru. Bu arada biçme işlemi sırasında her seferinde farklı yönde biçme yaparsanız çimlerin yatmasını ezilmesini engellemiş olursunuz.

Çim Biçme Makinesi

Makinenizi alırken alanın büyüklüğü makine tipini doğrudan etkiliyor. Bahçe alanına bağlı olarak kesim tablasının genişliğine ve motor tipine (elektrikli/benzinli) karar verilmeli. Küçük alanlar için itmeli daha büyük alanlar için ise kendi yürüyen modellerin seçilmesi daha uygun.

Sınırlama ve Dar Alanlar

Çim alanlarınızın bitiş yerlerini ve makinenin ulaşamadığı yerlerin düzenlenmesi de görüntü açısından oldukça önemli. Bunun için misinalı çim biçme makine ve makasları uygun.

2-Gübreleme

Çimler kesilirken besin kaybına uğrarlar. Bu sebeple büyümesi için kaybettikleri besinleri yerine koymanız gerekir. Gübreleme mevsimine göre ilkbahar, yaz ve sonbahar (kışa hazırlık) gübrelemesi olarak ikiye ayrılır.

3-Sulama

Çimlerinizin yaz ayları boyunca yeşil kalması için sulama şekli ve zamanı oldukça önemli. Sulama ihtiyacı nem ve sıcaklığa göre değişiklik gösterir. Suya ihtiyaç duyan çimler gri-mavi bir renk almaya başlar.

Yeni ekim yapıldıysa, sağlam köklenebilmesi için her gün 1 kez sulamak gerekli.

Sulama işlemini elle yapabileceğiniz gibi otomatik olarak da yapmanız mümkündür. Sulama zamanlayıcılar ve fıskiyeler yardımı ile bahçenizi istediğiniz zamanda zahmetsizce sulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken zamanlayıcıyı programlayıp fıskiyeleri yerleştirmek!

4-Yabani Otlarla Mücadele

Çok sayıda yabani otla mekanik yollarla mücadele edebilirsiniz. El kazıcıları ve ot sökücüler yardımı ile yabani otlardan kurtulabilirsiniz. Eğer başarıya ulaşamazsanız herbisit kullanmanız gerekebilir.

5- Toprağı Sürmek ve Havalandırmak

Çim kökleri büyümek için havaya ihtiyaç duyar. Toprağın çeşidine göre kökler beslenmekte zorlanır ve büyümesi durur.

KAYNAK :
Gardena , Ankaraastarim , Ankomer